Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Русенци на линия:

Русе

Трябва да сте регистриран потребител и да се присъедините към групата, за да може да оставите мнението си.
Русе - какъв беше и какъв е сега?!!!
SKCH написа на 16.06.2011 г.:
Какъв е сега Русе - определно западащ, благодарение най-вече на некадърни червени управници. Има доста проблеми и като че ли песимизмът тук е завладял повече хората от което и да е друго място. И все пак - Русе продължава да е най-красивият, да е най-чистият и най-европейският град в България. Русе продължава да е години напред в развитието си като град и пред София, и пред Варна. И ако сега нещо не е както трябва, от нас като граждани и най-вече като РУСЕНЦИ зависи да го променим и подобрим.

dinozavur написа на 09.06.2011 г.:
не случайно сам са писал от софия.аз и живея там вече 12 години.срам ме е от това гадно място в България.просто се ужасявам само при мисълта че може пак да се върна на това място.мразя го и в ануса и червата си.пази ме боже от гадорията русе

Отец Попиелушко написа на 25.04.2011 г.:
Русе е по-хубав от всякога. Преди е бил римска крепост, византийски град , турски вилает, елитен комунистически бастион. Сега е български , съвременен, демократичен град. Единственият му кусур е комунистическият кмет и неговата червена администрация. На следващите избори трябва да се отървем от него, да изберем почтен русенец който да направи Русе още по-хубав и привлекателен.

Вероника написа на 11.11.2010 г.:
Аз се гордея , че съм русенка и , че живея в най красивият град на България. Лирсата на работа в нашия град наистина кара много русенци да търсят прехрана в София и Варна , но затова са виновни нашите управници. Дразня се вече като гледам и слушам новини. Сякаш България е само София.Всички пари от европейските фондове се дават за този хаосно застроен град. Как няма да е така , когато всичко се командва от там.

И въпреки това , нека някой да ми каже не му ли е приятно да седне да изпие едно кафе в центъра на Русе , на тишина, спокойствие и красота.

Харесвам си градът.

Кичовото строителство е завлядало не само Русе , но и цяла България. Хубавото е , че поне в Русе то не може да загрози централната част на града.

Аз вярвам в бъдещето на нашия красив европейски град.

elitendobitak написа на 09.11.2010 г.:
Браво Бутера, браво Русенецо, ето така трябва да се разсъждава. Особено послидните 2 изречения ми дават надежда и за бъдещето на Русе!

бутера написа на 13.09.2010 г.:
Русе е бил много неща - римска крепост и пристанище /едно от многото/, българско укрепено селище, имало е времена през които почти го е нямало, след което се е възстановил, че и станал столица на османски вилает. После е станал отново редови български град, с инерция на бивш столичен град /както и Пловдив/. По-интересен обект на анализ е съвременния русенец, който е уникално черноглед и самосъжалителен тип и върл песимист. Той охотно вътрешно сравнява Русе със София, Токио, Лос Анджелис и прочие, и със зле прикрито удоволствие държи да разпространи максимално резултатите от своите сравнения. Не намирам подобно поведение за градивно, по-скоро е изключително досадно/щото е масово/ и грозно. Който иска нека си живее в "мизерния, саморазпадащ и обезлюдяващ се" град, моя Русе е много як и наистина се кефя, че в България живея именно тук.

jeksi написа на 23.08.2010 г.:
Никой не ви е виновен. Изберете и следващият път червен кмет с вкаменено мислене. В момента не мога да се сетя за нищо градивно, позитивно, красиво и направено с мисъл за бъдещите поколения, пък и за сегашните. А, сещам се за 2-3 нови градинки с паркинг, изградени пред блоковете на някои управници...

Къде е гордостта на Русе-архитектурата. Тъне в мизерия и саморазпад.

Първата прожекция и първото кино - тъжна картинка. Къде е сега това изкуство 120 години по-късно.

Какво да кажем и за забавления, спорт, транспорт и инфраструктура, образование, здравеопазване? Аз не мога да кажа нищо, поне нищо хубаво.

Само да не каже някой: "Няма пари". В Европа сме. Хората дават пари. Просто трябва да се пребориш за тях и да ги спечелиш. Да докажеш, че ще направиш нещо хубаво, смислено и полезно за всички, че няма да откраднеш много и са твои. Толкова е просто. Ама трябва някой невкаменен мозък да го измисли всичко това. Явно няма такъв из петте заместник-мозъка, които са около кмета.

Другият път пак такива си изберете, и по-другия... Все на някой ще му се цепне камъка в главата и ще изкочи някоя интересна, общественополезна идея.А до тогава - я камилата, я камиларя...

jordan написа на 02.08.2010 г.:
Самото заглавие подсказва и отговора. Двата коментара преди моя са достатъчно ясни. Съвсем ясно се вижда, че градът запада и се обезлюдява. Няма икономика, няма хора, пълна скука. А градът на времето си е бил един от най големите и е било интересно да се живее тук. Не знам какви са причините точно. Управниците си носят тяхната отговорност, но едва ли вината е само в тях. Развиваме се като държава от третия и четвъртия свят. Ще има два или три по големи града като София, Варна и някой друг град. Всичко останало ще бъде социална пустиня. Умерен оптимист съм за бъдещето на града. Надявам се да се даде самостоятелност на общините а не всичко да се командва от София. Тогава може и да имаме по голям шанс. Ще трябва и гражданството да е по активно. Но при тази апатия, При тази борба за оцеляване, сигурно няма да има подем скоро.

ББогданов написа на 04.06.2010 г.:
Много добре човекът преди мен е написал какъв е бил Русе , а какъв е сега ? Благодарение на сегашния и няколко бивши кметове Русе запада с всеки изминат ден.Всечки сгради построени през последнити 20 години са ужасно грозни. Града се презастроява по най-просташкият начин.Района около ВТУ от един от най-привлекателните в града се превърна в отвратително място благодарение на лакомията и простотията на управляващите града.С голяма тъга трябва да кажа ,че този хубав в миналото град започва да изглежда все по зле.Заслугата за това е както на кметовете /може би без Елеонора Николова /, така и архитектите с техните недоносени творения.Крадливият Общинският съвет трябва да приеме наредба на всяка нова сграда да има поставена табела , кой я е построил и кой я е проектирал , за да може след време русенците , които останат да псуват Цвети Русинов и цялата плеяда "талантливи" и "родолюбиви" русенци.

elitendobitak написа на 30.03.2010 г.:
Какво е бил? Ето една много малка част от нещата случили се за първи път в Русе и после в България:

През 1843 г. русенецът Александър хаджи Русев издава в Страсбург първата географска карта на България на български език, предназначена за русенските училища.

От 1 януари 1866 година, по инициатива на австро-унгарския консул Мартирут, в Русе започват да се водят първите редовни метеорологични наблюдения в първата метеорологична служба. Те са били извършвани от секретарите на австро-унгарското консулство в Русе, по указания на виенския метеоролог Юлиус фон Хан. На 7 ноември 1866 г. е тържествено открита първата в България жп линия Русе - Варна.

И още за първи път в Русе:

1878 г. - Русе става първият град в България с градоустройствен план, изработен от руските военни инженери Ожио и Копиткин.

1881 г. - първият флотски духов оркестър.

1881 г. - първата фабрика за обработване на кожи.

1882 г. - първата обществена сграда в България - зданието на Околийското управление, проектирано от Франц Грюнангер.

1883 г. - първата българска парна пивоварна, построената от чешкия индустриалец Хаберман.

1883 г. - първата българска фабрика за сапун.

1887 г. - първата българска плетачна фабрика.

1889 г. - за първи път в България се учредява българска търговска камара.

1890 г. - първата българска фабрика за мебели.

1891 г. - първото българско акционерно застрахователно дружество "България" със свои клонове в София и други градове на страната, както и представителства в Цариград, Солун, Велес, Битоля, Охрид, Атина, Пирея, Александрия, Чикаго, Лондон, Амстердам, Париж, Мадрид и Берлин.

1895 г. - първата българска химическа фабрика.

1895 г. - за първи път в България се учредява българска търговско-индустриална камара.

1897 г. - първата публична кинопрожекция в България.

1897 г. - първият асансьор в България, функционирал по американски образец в построеният през 1897 година хотел "Чикаго", собственост на Соломон Блаущайн.

1897 г. - първата в България скулптурна ателиера на П. Гавалас и Л. Лир.

1898 г. - първата българска фабрика за железни ролетки.

1898 г. - първата българска фабрика за мелнични машини.

1906 г. - първата българска фабрика за велосипеди, грамофони и др. метални изделия.

1907 г. - първият орган в България е монтиран в католическата църква Св. Павел.

1911 г. - първото кино в България, наречено "Модерен театър".

1914 г. - първата българска фабрика за синка за пране.

1933 г. - първата българска петролна индустрия, собственост на Йожеф Вешков.

1935 г. - първата българска пътническа линия в корабоплаването Русе - Видин.

1935 г. - Русе става седалище на Българско речно плаване.

1954 г. - първият мост над река Дунав за комбиниран транспорт между България и Румъния.Ако и вие обичате нашият прекрасен град като мен и знаете още нещо което не е между изброеното, моля, включете се.


ВХОД за регистрирани
E-mail / Потребителско име
Парола
запомни ме на този компютър
забравена парола

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 598 267
novini@ruse24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
тел.: 0887 45 24 24
office@mg24.bg

Екип
Правила
©2008 - 2022 Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: